-
Om glazen te ontspiegelen wordt er een speciale zeer dunne en onzichtbare laag op het glas gelegd. Deze laag voorkomt weerkaatsingen op uw brillenglas. Hierdoor heeft u bij het kijken geen last meer van hinderlijke schitteringen. Bovendien is het voor iemand die u aankijkt mogelijk om uw ogen goed te zien. Bij niet ontspiegelde brillen is dat vaak heel lastig. Ontspiegeling is dus altijd een zeer praktische toevoeging. Het vergemakkelijkt het kijken en geeft uw bril een mooier aanzien.
-
De oude Grieken wisten al dat glas gebruikt kon worden om te vergroten. Zo ontdekten ze de basisprincipes van de breking van het licht in glas. Die principes lagen zo'n duizend jaar geleden aan de basis van een belangrijke uitvinding: de leessteen. Deze leessteen bestond uit kristal of halfedelstenen waarvan de platte onderkant op een tekst werd gelegd om de letters te vergroten. Een vaak gebruikt kristal hiervoor was 'beril', waarvan ons woord 'bril' is afgeleid. De Venetiaanse glasblazers, de enigen die wisten hoe je transparant glas moest maken, ontwikkelden in de dertiende eeuw speciaal glas voor de ogen. Later ontstond het idee om dat glas in een montuur te zetten. In plaats van een stuk kristal op een tekst te moeten leggen, kon je voortaan de glazen rechtstreeks voor je ogen houden. Hiermee was niet alleen de eerste bril geboren, maar meteen ook het beroep van brillenmaker. Het begin van een lange geschiedenis...
De bril onderging in de loop van de eeuwen verschillende ontwikkelingen. Zowel de glazen als de vorm en het materiaal van het montuur. Belangrijke ontwikkelingen van glazen waren concave glazen voor bijzienden in de 16de eeuw, en bifocale glazen eind 18de eeuw. Deze laatste werden in de 20ste eeuw vervangen door multifocale (of progressieve) glazen. Reeds in de 18de eeuw werd getint glas gebruikt vooral groen, blauw en geel omdat men ondervond dat het licht op die manier werd gefilterd en minder schadelijk was voor de ogen. De eerste zonnebrillen! Wat het montuur betreft duurde het enkele eeuwen alvorens de bril werd ontwikkeld zoals we hem vandaag kennen. Lang voor er sprake was van veren die met scharniertjes aan het montuur vastzitten en op het oor rusten, waren er achtereenvolgens de monocle, het lorgnet en de pince-nez en alle mogelijke variaties daarop.
Een bril dragen werd aanvankelijk beschouwd als een symbool van kennis en wijsheid. Later veranderde de sociale status van de bril en legde hij vooral de nadruk op het lichamelijk gebrek, in die mate dat het in bepaalde kringen taboe was om in het openbaar een bril te dragen. In onze moderne samenleving is een bril niet alleen vanzelfsprekend geworden, hij is gewoon niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Naast een optisch middel is het ook een volwaardig modeaccessoire geworden, onderhevig aan trends en terug te vinden bij de grootste modeontwerpers. Dat verklaart ook waarom we, vooral sinds de jaren '30, de meest uiteenlopende modellen, kleuren en stijlen van brillen zien, van klassiek tot trendy, van speels tot gewaagd. -
De meeste klachten van mensen die dagelijks achter een beeldscherm zitten, zijn te wijten aan: ongecorrigeerde ogen, langdurig beeldschermwerk, te hoge werkdruk maar ook door een verkeerde werkhouding. Er bestaan gelukkig aangepaste glazen die het leed kunnen verzachten. De HOYA EX 1.6 Filter Hi-Vision glazen zijn dun, extra helder, licht en mooi. De ingebouwde filter verzacht de lichtintensiteit van het scherm en de meervoudige ontspiegeling neutraliseert ongewenste reflecties.
Bij Optiek De Pauw geven we je graag raad bij de keuze van een aangepaste computerbril. Bovendien is een dergelijke bril vaak een verplichte aanschaf in het kader van de arbeidsomstandigheden. Om die reden zijn veel werkgevers bereid of verplicht de bril voor je te betalen. Vraag er eens om als je klachten hebt achter je computer. -
Als je eens even op de straat rondkijkt dan zie je een défilé van verschillende brillen passeren. Het lijkt wel of er geen twee dezelfde monturen zijn. Je zal ook zien dat er klassieke modellen bestaan maar ook zeer trendy modellen. Kortom de bril is een modeartikel bij uitstek. Er komen permanent doen nieuwe en betere materialen hun intrede, kleuren en vormen wisselen met de seizoenen of modeontwikkelingen. Bij Optiek De Pauw vind je in iedere prijsklasse en voor iedere persoonlijke voorkeur een modieuze bril.
-
Als je merkt dat je je krant steeds verder van je af gaat houden om ze nog scherp te zien, dan wordt het tijd voor een leesbril. Hiermee zie je dichtbij weer scherp. Naast een specifieke leesbril, zijn er tegenwoordig ook contactlenzen die je als 'leesbril' kan gebruiken. Bij Optiek De Pauw kunnen wij met de modernste apparatuur een oogmeting voor je doen en geven wij je graag advies bij de keuze van een aangepaste bril.
-
Een montuur dat afgestemd is op de vorm van je gezicht geeft vaak een extra cachet. Voordelen van een bril zijn dat je deze eenvoudig op en af zet, dat onderhoud nauwelijks nodig is en dat de bril doorgaans lang meegaat. Nadeel van een bril is zijn kwetsbaarheid. Daar kunt je last van hebben bij het sporten. Maar ook als je per ongeluk op je bril gaat zitten of als je je bril laat vallen. Daarnaast heeft een bril de neiging om te beslaan, als je een vochtige warme ruimte binnen gaat, af te zakken, soms niet lekker te zitten of pijnlijk aan de oorschelpen te zijn. En soms heeft u meer last van reflecties. Tegen de zon heeft u een extra zonnebril op sterkte nodig of een voorhangbril.
-
Een beeld dat je ziet wordt gevormd door de beelden die beide ogen afzonderlijk zien te combineren tot één beeld. Als het ene oog niet goed naar een punt kijkt t.o.v. het andere oog, ontstaat er een onrustig beeld. De oogspieren moeten dit constant corrigeren en raken daardoor oververmoeid. Een prisma kan de lichtstraal die in het oog valt in de juiste richting buigen en ontlast daardoor de oogspieren. Ook voor een prismabril kan je bij Optiek De Pauw terecht. Een prisma kan in ieder brillenglas geslepen worden.
-
Een optieker is er voor opgeleid om brillen te maken, te verkopen en af te passen. Dit kan gebeuren op voorschrift van een oogarts of optometrist, maar ook na een meting door de optieker zelf. Optiek De Pauw beschikt over de modernste apparatuur om een correcte oogmeting uit te voeren. Constateren wij een oogafwijking, dan verwijzen je door naar de oogarts.
-
Hangt van de sport af. Bij contactsporten en balsporten is het prettiger en veiliger om geen bril te dragen. Of het moet zijn om je ogen juist te beschermen tegen bijvoorbeeld een squashballetje (een speciale veiligheidsbril voor squash). Zachte contactlenzen geven je optimale bewegingsvrijheid. Bovendien verlies je ze niet snel. Ook al draagt je dagelijks een bril, dan kan het handig zijn tijdens het sporten gebruik te maken van contactlenzen. Daglenzen zijn dan een zeer praktische oplossing.
-
Het grootste verschil is de plaats en de vorm van de lens. Bij een bril is dat je brillenglas voor je ogen. Bij een contactlens drijft de lens op je oog. Voor de werking van beide maakt dat geen verschil. Met beide oplossingen zie je scherp op afstand en dichtbij. Een bril geeft een extra accent aan je aangezicht en is eenvoudig op en af te zetten. Bovendien heeft een bril weinig onderhoud nodig. Daarentegen beslaat een bril als je een warme ruimte binnenloopt en heb je een extra oplossing nodig tegen de zon.
Contactlenzen draag je onzichtbaar. Je aangezicht behoudt de natuurlijke uitstraling. Het ontbreken van een montuur vergroot je blikveld en maakt lenzen praktisch en veilig bij het sporten. Lenzen combineer je eenvoudig met een gewone zonnebril. Wel vereisen ze dagelijks onderhoud, behalve als je kiest voor daglenzen. De gewenningsperiode is enkele dagen tot weken. In kosten zijn contactlenzen soms iets duurder dan een bril. Steeds vaker combineren mensen een bril met contactlenzen om van de voordelen van beide te profiteren.